Obserwatorzy

czwartek, 30 sierpnia 2012

Murzynek z wiórkami kokosowymi

Dziś czas napisać przepis na słodkość ! :)


Składniki: 

CIASTO:                                                                 MASA:
2 szkl. mąki                                                              200 g wiórków kokosowych
1 szkl. oleju                                                              1/4 kostki margaryny
1 szkl. cukru                                                             1 szkl. mleka
2 łyżki kakao                                                            1/4 szkl. cukru 
3 jajka
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 op. cukru cynamonowego
6 łyżek mleka
POLEWA:
0,5 kostki margaryny
1 czekolada deserowa
1 łyżka kakao
4 łyżki wody
1 op. cukru waniliowego
0,5 szkl. cukru

Przygotowanie:
  1. Gotujemy masę kokosową. Roztapiamy margarynę, dodajemy mleko i cukier; doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia masy (ok 20 min.). Studzimy.
  2. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy na przemian wszystkie pozostałe składniki. 
  3. Dobrze utarte ciasto wylewamy do formy (tortownicy moja ma średnicę ok. 30cm). Na ciasto wykładamy łyżką, ostudzoną masę kokosową.
  4. Pieczemy w temp. 180°C ok. 50 min.  
  5. Na wystudzone ciasto wylewamy wcześniej przygotowaną polewę (wszystkie jej składniki należy zagotować). Wypiek odstawiamy do zastygnięcia, a następnie trzymamy w lodówce.
  6. SMACZNEGO !

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

18. Bolesławieckie Święto Ceramiki

Weekend spędziłam prawie w całości na corocznym święcie mojego rodzimego miasta :)
Koncerty, targi ceramiki, spektakle, parady i inne różności ;)
W tym roku były koncerty m.in. GENESIS Classic – Ray Wilson & the Berlin Symphony Ensemble oraz Sonique ;)
A na zakończenie pokaz fajerwerków, czyli to co lubię najbardziej !!







Pozdrowionka ! :)

czwartek, 23 sierpnia 2012

Słodkość

Czas na przepis ! Dziś ciasto z bitą śmietaną, masą karpatkową iii... masą krówkową :)


Przepis na biszkopt znajdziecie klikając [TU].

Pozostałe składniki:

1 puszka masy krówkowej
1 opakowanie masy karpatkowej
2 bite śmietany "Śnieżka"
3 łyżki cappuccino
3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Na upieczony i ostudzony biszkopt wykładamy masę krówkową, Wkładamy do lodówki na ok 1h.
  2. W miedzy czasie przygotowujemy masę karpatkową wg przepisu na opakowaniu. Wykładamy na stężałą masę krówkową.
  3. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki i w tym czasie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, czekamy aż stężeje i ubijamy "Śnieżkę". Gdy będzie w miarę dobrze ubita dodajemy lekko stężałą żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwile, następnie dodajemy cappuccino i dobrze mieszamy.
  4. Wykładamy ostatnią warstwę na ciasto a wierzch posypujemy cappuccino lub startą czekoladą deserową.
  5. Wypiek trzymamy w lodówce. SMACZNEGO !!

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ryż z sosem

Szybki, prosty, tani i pyszny przepis na obiad ! :)


Składniki:

500g mięsa mielonego 
2 sosy ciemne pieczeniowe 
1 mała cebulka
1 średnia marchewka 
pół słodkiej papryki
1 opakowanie ryżu w torebkach
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
  1. Na margarynie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodać startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok 10 min.
  2. Dodać mięso mielone i szybko mieszać aby nie powstały grudki. Doprawiamy.
  3. W osobnych garnkach przygotować wg przepisów na opakowaniach sos i ryż.
  4. Do miękkiego już mięsa z warzywami wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  5. Ugotowany ryż polewamy przygotowanym sosem. Smacznego !!

Tak przygotowany sos możemy również podać z kluskami śląskimi, także smakuje wyśmienicie :)


MIŁEGO UPALNEGO DNIA ! :)

piątek, 17 sierpnia 2012

Zamek Czocha - Pilchowice

Dziś zamieszczam fotki z naszego ostatniego wypadu na zamek Czocha i zaporę w Pilchowicach.
Oh cóż to były za piękne widoki. :)

Widoki z rejsu łodzią po Jeziorze Leśniańskim.



Zamek Czocha

Widok z wieży

Zapora w Pilchowicach



Było cudownie, naprawdę polecam zwiedzić te przepiękne miejsca :)
Miłego wieczorku !

czwartek, 16 sierpnia 2012

Piernikowy torcik

Czas na słodki przepis ! :) Tym razem piernikowy torcik, jaki miałam okazję zrobić na rocznicę ślubu mojej siostry :)

Składniki:
1 jajko
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
2 szkl. maki
0,5 szkl. mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki dżemu
1 margaryna
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 tabliczki czekolady orzechowej

Masę karpatkową przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem, przestudzić. Pozostałe składniki dodawać po kolei i mieszać.
Gdy masa będzie już dobrze wymieszana wylać na formę dobrze wysmarowaną tłuszczem i piec 
50 - 60 min w temperaturze 180°C.

Następnie, kiedy piernik przestygnie należy go przeciąć i wyłożyć wcześniej przygotowany krem karpatkowy. Wierzch polać roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO !!


piątek, 10 sierpnia 2012

Pychotki - babeczkowo


Dziś babeczkowo !
Jakiś czas temu kupiłam gotowe formy babeczek, do których można wymyślać rozmaite nadzienia :)
Moim był krem ajerkoniakowy ;) Dodałam do tego dropsy, draże i kolorową posypkę.
Efekty widać na zdjęciach.
Idealna przekąska tak zwana "coś na ząb" - małe i dobre !


Polecam i życzę słodkiego weeeeeeekandu ! :)






czwartek, 9 sierpnia 2012

Zachody słońca


 "Szczęśliwym jest ten, kto przy zachodzie słońca cie­szy się wschodzący­mi gwiazdami." Adalbert Ludwig Bolling

Dziś przedstawiam wam najlepiej uchwycone przeze mnie zachody słońca.

Uwielbiam je ! A szczególnie nad morzem, kiedy można usiąść i wpatrując się, popaść w zadumę, odrywając się od codziennej, szarej rzeczywistości. <333

Cudowny stan, szczególnie gdy siedzi obok nasza połówka i czule przytula. Mmmm... :)

środa, 8 sierpnia 2012

Pyszny deser bananowo - truskawkowy :)

 W prawdzie sezon na truskawki już minął, ale może ktoś ma jeszcze jakieś zamrożone ;) 


Składniki:
  • truskawki
  • banany
  • cukier puder
  • bita śmietana
  • czekolada
  • żelatyna


Przygotowanie:
1. Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie.
2. Banany przetrzeć i wymieszać z cukrem pudrem (ja użyłam do tego blendera) i przełożyć do miseczki.
    Z truskawkami robimy to samo i przekładamy do osobnej miseczki.
3. Dodajemy do utartych owoców rozrobioną żelatynę i mieszamy. Wkładamy na chwilę do lodówki.
4. Ubijamy bitą śmietanę według przepisu.
5. Wlewamy do (kielichów w moim przypadku) trochę musu bananowego, a następnie truskawkowego i nakładamy bitą śmietanę. Całość wkładamy na 1h do lodówki.
7. Dekorujemy czekoladą i podajemy do stołu.
6. Smacznego ! :)



wtorek, 7 sierpnia 2012

Zamek Grodziec - miejsce magiczne


Witam moi drodzy ! :)

Zamek ten to dla mnie wyjątkowe miejsce, ponieważ to właśnie tam pojechałam po raz pierwszy na wycieczkę z moim chłopakiem (obecnym narzeczonym) :) Jestem tam minimum raz w roku.
Idealne miejsce na sesje fotograficzne, wesela oraz wypoczynek z rodziną :)

Często odbywają się tam jakieś imprezy, np. w dniach  17-19.08. odbędzie się turniej łuczniczy o "Srebrną Strzałę Kasztelana" - na który serdecznie zapraszam :)

Moim zdaniem jest to przepiękny zabytek Dolnego Śląska, naprawdę godny polecenia.





Z wież można podziwiać przepiękne widoki okolic.





W zakładkach POLECAM można znaleźć oficjalną stronę tegoż pięknego zamku z duszą.
Miłego dnia ! :)