Obserwatorzy

niedziela, 23 grudnia 2012

Choinki z pierniczków

Ostatnie dni były pełne przygotowań, wypieków i porządkowania. 
Z tegoż też powodu nie miałam czasu zajrzeć na bloga. :( 
No i jeszcze ta choroba, która ciężko przechodzi, ale jakoś powoli ucieka - na szczęście (!), bo mam już dość ciągłego kichania i kaszlania. 

Dziś ostatni raz pojawiam się na blogu przed świętami, dlatego też Moi Mili chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji Bożego Narodzenia !
Niech przy żywicznym zapachu strojonej choinki,
upłyną piękne chwile polskiej Wigilii:
we wspólnie śpiewaną kolędą,
z upragnionym gościem przy stole
i w rodzinnym, pełnym radości gronie.
WESOŁYCH ŚWIĄT !
Przedstawiam Wam również moje choinki z pierniczków, które staną na wigilijnym stole.
Przepis na te pyszne pierniki zaciągnęłam z blogu Kruszynki.
Są pyszne !

Składniki:
1 kg mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
¾ szkl. miodu
1 łyżka kakao
3 łyżki przyprawy do pierników
3 jajka
2 łyżeczki sody

Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy w garnku. Dodajemy cukier, miód, kakao i przyprawę do pierników. Dokładnie mieszamy roztapiając wszystkie składniki. Zostawiamy do wystygnięcia.  Następnie dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.

Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołek. Rozrabiamy sodę  z łyżeczką wody i wlewamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną masę i czekamy 5 min. Zarabiamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wykrawamy foremkami.
Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę (lub wyłożoną papierem do pieczenia).
Pieczemy  10-13 min. w 180˚C.
Polewa do pierniczków to biała czekolada z Delecty.


poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zapiekanka serowa

Dzisiaj pomysł na pyszny obiad !

Składniki:
400 g makaronu muszelki
500 g sera żółtego
 1 opakowanie WINIARY Pomysł na... zapiekankę serową
250 g pieczarek
4 plastry szynki
1 średnia cebula

Przygotowanie:
Makron gotujemy w osolonej wodzie - al'dente. Ostudzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. 
Obrane pieczarki, kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. 
Doprawiamy - wg uznania. 
Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie.
Następnie kroimy plastry szynki w większą kostkę i dodajemy do pieczarek.
Lekko podsmażamy.
W między czasie przygotowujemy sos "Pomysł na..." wg przepisu na opakowaniu.
Ser żółty ścieramy na średnich oczkach.
Ugotowany makaron wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy sosem,
dodajemy usmażone pieczarki z szynką. 
Dobrze mieszamy (!)
Tak przygotowany makaron wykładamy do wysmarowanego tłuszczem
naczynia żaroodpornego (2,5 l).
Wierzch posypujemy dokładnie startym serem.
Pieczemy ok 30 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
SMACZNEGO !

wtorek, 11 grudnia 2012

Krówka

Dziś kolej na szybkie ciasto, smakowite, w miarę tanie i w mgnieniu oka znikające z blaszki :)
Być może skusicie się zrobić ten pyszny wypiek na zbliżające się święta :) 
Polecam.

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szkl. cukru
1 op. cukru cynamonowego (20g)
1 i 2/3 szkl. mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 op. kremu do ciast o smaku krówki

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady z orzechami
1/4 szkl. mleka
Przygotowanie:

Białka ubić, dodać cukry i nadal ubijać. Dodać żółtka i mieszać.
Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na nasmarowaną tłuszczem formę (u mnie jest to blacha 42 x 27).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp.180°C.

Ostudzić.
Masę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugą. 
Wierzch polać rozpuszczonymi czekoladami z mlekiem.
Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO !!