Witam !
Dziś przedstawiam wam propozycje podania kotletów schabowych, ponieważ nie zawsze muszą być one tradycyjnie podane w bułce tartej.Ostatnio robiłam schabowe na 3 sposoby w płatkach kukurydzianych, cieście naleśnikowym i płatkach migdałowych. Wszystkie miały niepowtarzalny smak :)
Schabowy w płatkach migdałowych:
schab bez kości
mąka
płatki migdałowe
jajka
sól, pieprz
olej
vegeta
Przygotowanie:
Plastry schabowych rozbić tłuczkiem. Każdy z płatów przyprawić pieprzem i solą. Jajko rozmącić z odrobiną vegety. Następnie panierować w kolejności. Mąka, jajko i płatki migdałowe.
Smażyć na oleju.
Schabowy w cieście naleśnikowym:
(dla 4 osób)
4 kotlety schabowe
1 jajko
3\4 szlk. mleka
mąka
sól, pieprz
majeranek, słodka papryka
Przygotowanie:
Rozbić tłuczkiem kotlety. Przygotować ciasto w misce: rozmącić jajka, dodać mleko i tyle mąki, aby ciasto było gęstsze od typowego naleśnikowego. Następnie doprawić wymienionymi przyprawami. Dobrze wymieszać. Zanurzać kotlety w cieście i wykładać od razu na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażyć ok. 10 min.
Schabowy w płatkach kukurydzianych:
Przygotowuje się go tak jak w cieście naleśnikowym, tylko, że płatki kukurydziane należy pognieść tłuczkiem. Następnie wysypać na talerz. Każdy kotlet zanurzyć w cieście, a potem w płatkach kukurydzianych i smażyć na średnim ogniu 10 min.
SMACZNEGO !!