Obserwatorzy

poniedziałek, 17 września 2012

Obiadek

Witam !
Dziś przedstawiam wam propozycje podania kotletów schabowych, ponieważ nie zawsze muszą być one tradycyjnie podane w bułce tartej.

Ostatnio robiłam schabowe na 3 sposoby w płatkach kukurydzianych, cieście naleśnikowym i płatkach migdałowych. Wszystkie miały niepowtarzalny smak :)


Schabowy w płatkach migdałowych:
schab bez kości
mąka
płatki migdałowe 
jajka
sól, pieprz
olej
vegeta


Przygotowanie:
Plastry schabowych rozbić tłuczkiem. Każdy z płatów przyprawić pieprzem i solą. Jajko rozmącić z odrobiną vegety. Następnie panierować w kolejności. Mąka, jajko i płatki migdałowe. 
Smażyć na oleju.


Schabowy w cieście naleśnikowym:
(dla 4 osób)
4 kotlety schabowe
1 jajko 
3\4 szlk. mleka
mąka
sól, pieprz
majeranek, słodka papryka


Przygotowanie:
Rozbić tłuczkiem kotlety. Przygotować ciasto w misce: rozmącić jajka, dodać mleko i tyle mąki, aby ciasto było gęstsze od typowego naleśnikowego. Następnie doprawić wymienionymi przyprawami. Dobrze wymieszać. Zanurzać kotlety w cieście i wykładać od razu na patelnię z rozgrzanym olejem. 
Smażyć ok. 10 min. 


Schabowy w płatkach kukurydzianych:


Przygotowuje się go tak jak w cieście naleśnikowym, tylko, że płatki kukurydziane należy pognieść tłuczkiem. Następnie wysypać na talerz. Każdy kotlet zanurzyć w cieście, a potem w płatkach kukurydzianych i smażyć na średnim ogniu 10 min. 

SMACZNEGO !!