Obserwatorzy

poniedziałek, 8 października 2012

Ciasto z kremem ajerkoniakowym

Przepis na szybkie, pyszne i w miarę tanie ciasto ;)
Składki biszkopt:
6 jajek
1 1/3 szkl. cukru
1 op. cukru cynamonowego (20g)
1 2/3 szkl. mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki masa:
2 op. kremu do tortu Gellwe "ajerkoniak"

Składniki polewa:
2 tabl. czekolady mlecznej
1/4 szkl. mleka

Przygotowanie:
Białka ubić, dodać cukry i nadal ubijać. Dodać żółtka i mieszać.
Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na nasmarowaną tłuszczem formę (u mnie jest to blacha 42 x 27).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min w temp.180°C
Ostudzić.
Masę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugą. 
Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą z mlekiem.
Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO !