Dzisiaj pomysł na pyszny obiad !
Składniki:
400 g makaronu muszelki
500 g sera żółtego
1 opakowanie WINIARY Pomysł na... zapiekankę serową
250 g pieczarek
4 plastry szynki
1 średnia cebula
Przygotowanie:
Makron gotujemy w osolonej wodzie - al'dente. Ostudzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Obrane pieczarki, kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli.
Doprawiamy - wg uznania.
Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie.
Następnie kroimy plastry szynki w większą kostkę i dodajemy do pieczarek.
Lekko podsmażamy.
W między czasie przygotowujemy sos "Pomysł na..." wg przepisu na opakowaniu.
Ser żółty ścieramy na średnich oczkach.
Ugotowany makaron wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy sosem,
dodajemy usmażone pieczarki z szynką.
dodajemy usmażone pieczarki z szynką.
Dobrze mieszamy (!)
Tak przygotowany makaron wykładamy do wysmarowanego tłuszczem
naczynia żaroodpornego (2,5 l).
naczynia żaroodpornego (2,5 l).
Wierzch posypujemy dokładnie startym serem.
Pieczemy ok 30 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
SMACZNEGO !