piątek, 3 sierpnia 2012
Ciasto z bitą śmietaną i arbuzem
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 1/3 szkl. cukru
1 2/3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 bite śmietany "Śnieżki" w proszku
1 galaretka truskawkowa
ćwiartka arbuza
Na wierzchu:
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i mieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na nasmarowaną tłuszczem formę (u mnie jest to blacha 42 x 27). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min w temp. 190°C. Ostudzić.
Masa:
Ubić "Śnieżki" według przepisu, pod koniec ubijania wlać wcześniej przygotowaną galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szkl. gorącej wody. Wylać na ostudzony biszkopt i włożyć na 50 min. do lodówki.
Arbuza 'oczyść', a następnie pokroić w kostkę i "powbijać" w stężałą masę.
Na wierzch:
Wylać tężejące galaretki, które zostały wcześniej przygotowane wg. przepisu na opakowaniu.
Włożyć do lodówki.
Polecam i życzę smacznego !