Obserwatorzy

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ryż z sosem

Szybki, prosty, tani i pyszny przepis na obiad ! :)


Składniki:

500g mięsa mielonego 
2 sosy ciemne pieczeniowe 
1 mała cebulka
1 średnia marchewka 
pół słodkiej papryki
1 opakowanie ryżu w torebkach
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
  1. Na margarynie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodać startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok 10 min.
  2. Dodać mięso mielone i szybko mieszać aby nie powstały grudki. Doprawiamy.
  3. W osobnych garnkach przygotować wg przepisów na opakowaniach sos i ryż.
  4. Do miękkiego już mięsa z warzywami wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  5. Ugotowany ryż polewamy przygotowanym sosem. Smacznego !!

Tak przygotowany sos możemy również podać z kluskami śląskimi, także smakuje wyśmienicie :)


MIŁEGO UPALNEGO DNIA ! :)