Obserwatorzy

niedziela, 5 sierpnia 2012

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym



Dziś przepis na przepyszne kluski śląskie z sosem pieczarkowym ! :)

Składniki na kluski śląskie:
ziemniaki (wg. uznania)
mąka ziemniaczana

Składniki na sos pieczarkowy:
1 cebula
0.5 kostki margaryny
śmietana 12%
500g pieczarek
1.5 łyżki mąki

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, następnie pognieść i pozostawić do ostygnięcia,
Ostygnięte przecisnąć przez praskę i dokładnie wyrównać z powierzchnią. Przedzielić na 4 równe części i jedną z nich wyciągnąć, a w to miejsce nasypać tyle ile było ziemniaków, mąki ziemniaczanej. Następnie dodać pozostałą część i ugnieść do jednolitej masy, tak aby ciasto nie przyklejało się do rąk.
(można, ale z umiarem dodać jeszcze trochę mąki jeżeli nadal się przykleja).
Z ciasta formujemy kulki i kciukiem robimy lekkie wgłębienie.
W dużym garnku gotujemy dobrze osoloną wodę i wrzucamy do niej partiami kluski. Tak gotujemy ok 3 min.od momentu wypłynięcia na wierzch, od czasu do czasu mieszając, aby nie przykleiły się do dna.
Wyciągamy cedzakiem.

Przygotowanie sosu:
Pieczarki oczyścić ze skórki i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozpuszczającą się w garnku margarynę, aby się poddusiła. Następnie dodajemy pieczarki i podduszamy aż zrobią się miękkie. Po tym czasie wlewamy pół śmietany i mieszamy, a drugie pół wlewamy do kubka i dodajemy mąkę oraz odrobinę ciepłe wody, dobrze mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do garnka i mieszamy, aby sos nie przywarł do dna. Doprowadzamy do wrzenia.  Przyprawiamy według uznania.

Tak zrobiony sos podajemy z wcześniej zrobionymi kluskami śląskimi !

Polecam i życzę smacznego !! :)