Dziś czas napisać przepis na słodkość ! :)
Składniki:
CIASTO: MASA:
2 szkl. mąki 200 g wiórków kokosowych
1 szkl. oleju 1/4 kostki margaryny
1 szkl. cukru 1 szkl. mleka
2 łyżki kakao 1/4 szkl. cukru
3 jajka
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 op. cukru cynamonowego
6 łyżek mleka
POLEWA:
0,5 kostki margaryny
1 czekolada deserowa
1 łyżka kakao
4 łyżki wody
1 op. cukru waniliowego
0,5 szkl. cukru
Przygotowanie:
- Gotujemy masę kokosową. Roztapiamy margarynę, dodajemy mleko i cukier; doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia masy (ok 20 min.). Studzimy.
- Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy na przemian wszystkie pozostałe składniki.
- Dobrze utarte ciasto wylewamy do formy (tortownicy moja ma średnicę ok. 30cm). Na ciasto wykładamy łyżką, ostudzoną masę kokosową.
- Pieczemy w temp. 180°C ok. 50 min.
- Na wystudzone ciasto wylewamy wcześniej przygotowaną polewę (wszystkie jej składniki należy zagotować). Wypiek odstawiamy do zastygnięcia, a następnie trzymamy w lodówce.
- SMACZNEGO !