Obserwatorzy

poniedziałek, 11 marca 2013

Hiszpańskie ciasto kawowe

W piątek Dzień Kobiet, wczoraj Dzień Mężczyzn.
Więc wszystkim spóźnione - NAJLEPSZEGO ! :)
Weekend miły, ciepły i idealny !
Spokojnie minął w towarzystwie mojego ukochanego. :)
Troszkę odpoczęliśmy od codziennej szarości.

Jak zwykle na niedziele musiałam coś upiec :)
To już powoli staje się tradycją :)
Tym razem padło na kawowe ciasto hiszpańskie :)

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
3 opakowania budyniu waniliowego 
1/2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 margaryna
1 i 1/2 szkl. mleka w proszku
Posypka:
1 czekolada mleczna
2 łyżki suchego maku
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka "kolorowej posypki"
2 łyżki cappuccino
3 łyżki wiórków kokosowych
2 wafelki typu "Grześki"
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą.
Dodać do ubijanych białek i dokładnie wymieszać.
Dodać olej.
Ciasto przelać do formy - piec ok. 30 min w temp. 170.
Masa budyniowa:
Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu (+4 łyżki cukru, jeżeli nie ma) na 1 litr mleka.
Mleko z cukrami zagotować. Wszystko wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo przygotowany budyń.
Następnie wlać mleko z cukrami i wsypać mleko w proszku.
Ucierać do jednolitej masy.
Wystudzony biszkopt przekroić i nasączyć kawą z mlekiem bądź likierem kawowym.
Większą część masy wyłożyć na spód, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę masy.
Posypka:
Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wafelki zetrzeć na tarce.
Połączyć z resztą składników posypki.
Równomiernie posypać wierzch i delikatnie docisnąć.
Wstawić do lodówki.
SMACZNEGO!!