Obserwatorzy

czwartek, 16 sierpnia 2012

Piernikowy torcik

Czas na słodki przepis ! :) Tym razem piernikowy torcik, jaki miałam okazję zrobić na rocznicę ślubu mojej siostry :)

Składniki:
1 jajko
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
2 szkl. maki
0,5 szkl. mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki dżemu
1 margaryna
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 tabliczki czekolady orzechowej

Masę karpatkową przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem, przestudzić. Pozostałe składniki dodawać po kolei i mieszać.
Gdy masa będzie już dobrze wymieszana wylać na formę dobrze wysmarowaną tłuszczem i piec 
50 - 60 min w temperaturze 180°C.

Następnie, kiedy piernik przestygnie należy go przeciąć i wyłożyć wcześniej przygotowany krem karpatkowy. Wierzch polać roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO !!